Paul a Shou-Ching Jaminet – Perfect Health Diet
Perfect Health Diet
Autoři: Paul Jaminet, Ph.D., Shou-Ching Jaminet, Ph.D.
Zajímá vás, jak vypadá optimální lidská strava? Že nic takového neexistuje? Možná máte pravdu. Pokud bych měl ale vybrat knihu, která vás k ní nejvíce přiblíží, tak jí bude určitě Perfect Health Diet.
Autory knihy jsou manželé Paul Jaminet Ph.D. (původně astrofyzik z Harvardské univerzity, později softwarový inženýr) a Shou-Ching Jaminet, Ph.D. (molekulární bioložka a výzkumnice rakoviny na Harvardské univerzitě). Výživou se začali zabývat kvůli vlastním zdravotním neduhům, které se s věkem nahromadily. V souladu s jejich profesním životem přistoupili i ke studiu výživy vědecky. Kniha je výsledkem 5ti letého výzkumu a s více než 600 odkazy na relevantní studie opravdu reflektuje aktuální odbornou literaturu.
Velkou výhodou je srozumitelnost a jednoduchost, kterou kniha objasňuje základní výživové otázky. Na své si přijde ten, komu stačí jednoznačné a stručné odpovědi k věci, i ten, kdo chce kriticky prověřit každé tvrzení. V knize jsou postupně probrány všechny mikro i makro živiny a jejich doporučená množství. Stejně tak jsou popsána rizika a benefity jednotlivých potravinových skupin. Postupně se vám tak odkryje mozaika optimální stravy, která podporuje zdraví a dlouhověkost.
Jak tedy Perfect Health Diet vypadá?
Autoři spojili symboly Jin-Jang a jablka, aby usnadnili čtenáři orientaci v potravinových skupinách.Levá strana jablka – 1,5 kg potravin z rostlinných zdrojů
- 450g čerstvé a kvašené zeleniny
- 450g sladkých plodin
- 450g bezpečných škrobů
Pravá strana jablka – 0,5 kg potravin z živočišných zdrojů
- Vejce, ryby a maso (včetně vnitřností)
- Dochucovadla jako tuky, vývary, kyselé a sůl
Stopka a lístky jablka
- Pro zpestření jídelníčku a zdravé svačiny v malém množství
- Mléčné výrobky, čokoláda, ořechy, alkohol, káva, čaj, med
Stín jablka
- Potraviny, kterým je dobré se vyhnout
- Obiloviny, rostlinné oleje, cukr, fazole a arašídy
Na váhu je tedy ze ¾ strava rostlinná a z ¼ živočišná. Energeticky je to asi 600kcal ze sacharidů (zejména z bezpečných škrobů a ovoce), 300kcal bílkovin (maso, vejce a ryby) a zbytek tedy cca 1100kcal ze zdravých tuků (avokádo, olivový olej, ořechy, sádlo, máslo, tučné maso).
Knihu doporučuji bez výhrad. Co do kvality, kompletnosti a srozumitelnosti je to opravdu špička. Je to jedna z prvních knih o výživě, kterou jsem přečetl a stále se k ní rád vracím.
Pro koho kniha je?
Pro každého, kdo chce porozumět principům zdravé stravy. Pro každého, kdo je znechucený populárními články, které jsou nepodložené a poskytují protichůdná a nelogická doporučení. Pro každého, kdo chce mít v základech konečně jasno a nastavit si vhodný stravovací režim na stálo.
Doporučuji ke čtení také blog, kde autoři publikují svůj další výzkum.
Ahoj, zajímalo by mne z jakého důvodu se podle této knihy nedoporučuje konzumovat obiloviny, rostlinné oleje, fazole a další?
Díky předem za odpověď 🙂
Ahoj, rizikům těchto potravinových skupin je v knize věnováno 13 stran, ve kterých je citováno přes 80 klinických studií. Takže rozhodně doporučuji pročíst tyto kapitoly a podívat se i na odkazované studie. Pak si uděláš daleko lepší obrázek.
Kdybych to měl shrnout, tak obiloviny a luštěniny jsou v knize kritizovány pro vysoký obsah látek, které mohou být pro lidské tělo toxické (lepek, WGA, lektiny, inhibitory α-Amylázy, canavanin). U rostlinných olejů ze semen je kritika zaměřena zejména na vysoký obsah omega-6 MK.